Föredrag

Här presenterar vi fortlöpande information om vilka som kommer att hålla föredrag. Begränsat antal platser, föranmälan sker på plats i infodisken, först till kvarn.

 • Isabelle Kindnessfood

 • Kindnessfood

  Trefaldiga strokeöverlevaren Isabelle Falck är idag en ung social entreprenör, föreläsare och vegansk matinspiratör. Våren 2014 kämpade 24-åriga Isabelle för sitt liv i en sjukhussäng. Med hjälp av ekologisk vegansk mat och en positiv mental inställning tog sig Isabelle åter tillbaka till livet och lyckan.

  Nu vill hon visa hur vi varje dag kan skapa en bättre värld samt vara snällare mot oss själva och vår omvärld genom våra livsstilar. Idag arbetar Isabelle med att utifrån sina erfarenheter och sin personliga historia inspirera till en snällare, sundare och grönare värld för människor, djur och natur.

  ”Kindnessfood” är en inspirationsföreläsning om hopp, livsglädje och hur en vegansk livsstil gav Isabelle kraften att överleva tre strokes varav den sista borde ha kostat henne livet.

  Lördag 13.45, Sal B. Söndag 13.45, Sal B.
  Föredragstid: 45 min.

 • gustaf-soderfeldt

 • Från grisbonde till vegan

  Gustaf Söderfeldt är grisbonden som blev vegan. Han drev en gård med uppfödning av Linderödssvin. Köttet han sålde var populärt bland kunder som ville ha ”det fina köttet”. Allting kunde ha fortsatt så om inte Gustaf istället blivit vegan! Nu berättar han om sitt engagemang för ett veganskt jordbruk!

  Lördag 13.00, Sal A. Söndag 13.00, Sal A.
  Föredragstid: 60 min.

 • elin_pollanen

 • Djurperspektivet

  Elin Pöllänen har en statsvetenskaplig kandidat, snart en master i folkhälsa samt är partiledare för Sveriges första parti fokuserat på djurfrågor; Djurens parti. Elin arbetar för att koppla ihop djurens situation, miljöfrågor och folkhälsoproblem med vikten av ett djurperspektiv. Men varför behöver vi ett djurperspektiv för att kunna förändra samhället till det bättre?

  I sitt föredrag kommer Elin ta upp forskning samt filosofi för att argumentera för betydelsen av ett djurperspektiv och hur vi kan dra nytta av det i såväl våra vardagliga liv som på samhällsnivå, men framför allt: hur det kan vara nyckeln till att hjälpa djuren.

  Lördag 11.45, Sal B. Söndag 11.45, Sal B.
  Föredragstid: 45 min.

 • levande-foda

 • Levande Föda enligt Dr. Ann Wigmore

  Föredrag med Anita Svensson som är direktupplärd under 7 års resor och arbete med Dr. Ann Wigmore och auktoriserad för Europa. Här får du möjlighet att få kunskap från en som var nära källan till den metod som har inspirerat mycket av det som utvecklas och skrivs idag om grönt ätande. Anita Svensson driver sen 27 år ”Levande Föda” Skeppsgården Valdemarsvik. Anita är en fantastisk föredragshållare och det är en stor glädje att hon kommer till Uppsala.

  Lördag 14.00, Sal C. Söndag 12.00, Sal C.
  Föredragstid: 60 min.

 • Martin Smedjeback

 • Lär dig prata med köttätare

  Diskussioner mellan köttätare och vegetarianer kan lätt bli ansträngda och konfliktfyllda. Men det måste inte vara så. I denna workshop tränar vi oss genom rollspel och samtal i hur vi kan möta varandra respektfullt utan att kompromissa med vem vi är. Workshopen leds av Martin Smedjeback, fil kand i psykologi från Lunds universitet. Martin har hållit ickevåldsworkshops i över tio år och ägnar 2016 helt åt djurrätt (www.ettårfördjuren.se). Fotograf: José Figueroas

  Lördag 14.15, Sal A.
  Föredragstid: 60 min.

 • Djurrattsalliansen

 • Granskning av den svenska djurindustrin

  Djurrättsalliansen har gjort sig kända för att dokumentera hur djur som föds upp för att bli mat lever sina liv. Organisationens bilder och filmer ifrågasätter föreställningen av att djur som lever i ett land som har ”världens bästa djurskyddslag” måste ha det bra. Malin Gustafsson från Djurrättsalliansen berättar om varför det är viktigt att visa hur djuren verkligen har det och om organisationens arbete med vegofrågor. www.djurrattsalliansen.se

  Lördag 15.30, Sal C. Söndag 14.30, Sal C.
  Föredragstid: 45 min.

 • Martin och Johanna

 • Civil olydnad för djuren

  Under augusti 2015 fritog ickevåldsgruppen Tomma burar två grisar, en fisk och åtta höns från djurindustrier runt om i Sverige. De lämnade ett brev och en burk kakor till ägarna av gårdarna där de befriade djuren. Djuren kördes iväg till kärleksfulla hem. Aktivisterna ringde polisen och anmälde sig själva morgonen efter aktionerna. Martin Smedjeback berättar i föredraget om hur det är att rädda djur och vilka rättsliga konsekvenser som kan följa. Diskussion/samtal: Är det alltid rätt att följa lagen? Är det moraliskt att föda upp djur för att äta upp dem? Mer info om djurfritagningarna finns på www.tommaburar.se

  Söndag 14.15, Sal A.
  Föredragstid: 60 min.

 • vis_logga_utanskugga

 • Veganbarn och Veganfamiljer

  Får barn i sig tillräckligt med näring med veganmat? Vad säger släkt, vänner och omgivning? Hur fungerar det bland kamrater, förskola och skola? Veganvänliga fritidsaktiviteter och barnböcker.
  Ulla Troëng från Veganföreningen.

  Lördag 12.30, Sal C. Söndag 13.30, Sal C.
  Föredragstid: 45 min.

 • Axel Lilliestråle

 • Från osäker vegan till djurens diplomat

  Som vegan är det lätt att dölja sitt engagemang med rädsla för att göra andra människor upprörda eller provocerade. Detta föredrag är tänkt att stärka alla som vill ge uttryck för sitt engagemang och samtidigt behålla sin ödmjukhet. Föredraget handlar om hur man bemöter man de vanligaste frågorna kring veganism och syftar även till att ge hopp i en tillsynes hopplös värld. Axel Lilliestråle är filosofistudent på Stockholms Universitet och har b.la. skrivit boken ”Inget kött på benen”.

  Lördag 14.45, Sal B. Söndag 14.45, Sal B.
  Föredragstid: 45 min.

 • jande_3

 • Vegonorm: så arbetar vi tillsammans för vego som standard i offentlig måltidsverksamhet

  Kött har väldigt stor negativ miljöpåverkan och utgör en stor kostnad för skolor och andra offentliga måltidsanordnare. Genom att dra ner på eller helt ta bort köttet kan man satsa på bättre råvaror, ekologiska ingredienser och vidareutbildning för skolbespisningspersonal, så att maten blir miljövänligare, nyttigare och framför allt godare – utan att det kostar mer.

  Seminariet Vegonorm handlar om hur vi tillsammans – som aktiva inom organisationer och som privatpersoner – kan vända på köttnormen och arbeta för att vegomat ska vara standard på skolor, äldreboenden och sjukhus. Efter seminariet har du möjlighet att gå med i vegonormnätverket och utbyta erfarenheter och idéer med andra som jobbar för vegonorm.

  Seminariet leds av Per-Anders Jande, styrelseledamot i Svensk mat- och miljöinformation

  Lördag 12.00, Sal A. Söndag 12.00, Sal A.
  Föredragstid: 45 min.

 • green-mom

 • Veganska barn i Sverige
  (Raising vegan children in Sweden)

  Fredrika Syren är mamma till tre veganbarn och författare till hemsidan Green-mom.com och kokboken “yummy in my tummy”. Hon berättar om hur det är att ha veganska barn I Sverige. Vad är svårt och vad är lätt och hur är det med vegankost i skola och förskola?

  Föredraget hålls på engelska av Fredrica Syren (Green Mom).
  Lördag 15.30, Sal A. Söndag 15.30, Sal A.
  Föredragstid: 45 min.

 • veronica_hedberg

 • Växtbaserad kost för hälsan

  Läkare för framtiden sprider information kring hur kosten påverkar hälsa och sjukdomsutveckling. Föreläsningen tar upp hur du kan leva ett längre och friskare liv genom ditt val av livsstil. Veronica Hedberg från Läkare för framtiden håller i föreläsningen.

  Lördag 12.45, Sal B. Söndag 12.45, Sal B.
  Föredragstid: 45 min.

  lakare

Schema

 • Lördag

  Sal B 11.45 Djurperspektivet – Elin Pöllänen
  Sal A 12.00 Vegonorm – Per-Anders Jande (SMMI)
  Sal C 12.30 Veganbarn & Veganfamiljer – Ulla Troeng
  Sal B 12.45 Veronica Hedberg
  Sal A 13.00 Grisbonden som blev vegan – Gustaf Söderfeldt
  Sal B 13.45 Kindnessfood – Isabelle Falck
  Sal C 14.00 Levande Föda – Anita Svensson
  Sal A 14.15 Lär dig prata med köttätare – Martin Smedjeback
  Sal B 14.45 Axel Lilliestråle
  Sal A 15.30 Green Mom
  Sal C 15.30 Malin Gustafsson

 • Söndag

  Sal B 11.45 Djurperspektivet – Elin Pöllänen
  Sal A 12.00 Vegonorm – Per-Anders Jande (SMMI)
  Sal C 12.00 Levande Föda – Anita Svensson
  Sal B 12.45 Veronica Hedberg
  Sal A 13.00 Grisbonden som blev vegan – Gustaf Söderfeldt
  Sal C 13.30 Veganbarn & Veganfamiljer – Ulla Troeng
  Sal B 13.45 Kindnessfood – Isabelle Falck
  Sal A 14.15 Civil Olydnad – Martin Smedjeback
  Sal C 14.30 Malin Gustafsson
  Sal B 14.45 Axel Lilliestråle
  Sal A 15.30 Green Mom

 • SAL A

  Lördag
  12.00 SMMI
  13.00 Gustaf Söderfeldt
  14.15 Martin Smedjeback
  15.30 Green Mom

  Söndag
  12.00 SMMI
  13.00 Gustaf Söderfeldt
  14.15 Martin Smedjeback
  15.30 Green Mom

 • SAL B

  Lördag
  11.45 Elin Pöllänen
  12.45 Veronica Hedberg
  13.45 Isabelle Falck
  14.45 Axel Lilliestråle

  Söndag
  11.45 Elin Pöllänen
  12.45 Veronica Hedberg
  13.45 Isabelle Falck
  14.45 Axel Lilliestråle

 • SAL C

  Lördag
  12.30 Ulla Troeng
  14.00 Levande Föda
  15.30 Malin Gustafsson

  Söndag
  12.00 Levande Föda
  13.30 Ulla Troeng
  14.30 Malin Gustafsson